Aino osallistui kesällä 2024 Etelä-Afrikassa pidettyyn kveekareiden maailmankokoukseen. Tässä ensin kokouksen lopuksi kirjoitettu epistola ja sen perässä lisänä kokouksen kudelma.
Kirje Ystävien maailmanlaajuisen kattojärjestön (FWCC) täyskokouksesta 5.–12.8.2024, Etelä-Afrikka
Kaikille Ystäville ympäri maailmaa,
12. elokuuta 2024
Lähetämme lämpimät terveisemme Ystävien maailmanlaajuisen kattojärjestön (FWCC) täyskokouksesta, joka pidettiin 5.–12. elokuuta 2024 virtuaalisesti sekä Etelä-Afrikassa, Vanderbijlparkissa, lähellä Johannesburgia IHai!arib-/ Lekwa-/ iLikwa- / Vaal-joen rannalla.
Olemme todellakin ”varrella virran” laskien taakkamme maahan ja kohottaessamme ne Jumalalle.
500 Ystävää on kokoontunut joen rannalle ja etänä yhteensä 53 maasta edustaen 95 vuosikokousta, hartausryhmää ja muuta kveekariyhteisöä. Heistä puolet tuli mukaan etänä joko yksin tai järjestyen 50:een ”hubiin” (ryhmiä, jotka kokoontuivat samaan paikkaan osallistuakseen yhdessä etänä) ympäri maailmaa, ensimmäistä kertaa maailmankokouksessa. Iloiten olemme miettineet, kuinka upeaa on ollut saada mukaan saliin myös virtuaalisesti osallistuneiden Ystävien panos, ja niille meistä, jotka ovat osallistuneet verkossa, oli ilo olla mukana ja kokea yhteisöllisyyttä. Valitettavasti jotkut Ystävät estyivät kuitenkin osallistumasta. Kaipaamme heidän läsnäoloaan ja pidämme heitä Valossa.
Teemamme on ”Eläen todeksi Ubuntun henkeä: Vastaaminen toiveikkaina Jumalan kutsuun arvostaa luomakuntaa ja toisia.” Ubuntu on zulunkielinen sana, joka kertoo Pyhän Hengen voimasta ja taukoamattomasta työstä keskuudessamme, mikä mahdollistaa meille astumisen yksilöllisen itsemme ulkopuolelle ja ymmärtää, että ”minä olen, koska me olemme”.
Tässä iloisessa kokoontumisessa olemme laajentaneet ymmärrystämme ja arvostustamme sitä kohtaan, keitä todella kveekareina olemme. Mikä lahja! Kaikista eroavaisuuksistamme huolimatta olemme juhlistaneet sitä, että meitä yhdistävät paitsi kveekariliikeen perustajat – onnittelut 400-vuotis-syntymäpäivän johdosta, George Fox! – myös syvä ystävyys, avoimuus uusille raamatullisille tulkinnoille, yhteisömme rakenteet ja prosessit, syvä sitoutumisemme rauhaan ja oikeudenmukaisuuteen, rakkautemme maata kohtaan ja rakkautemme Jumalaan.
Pyrkien siihen, että kaikki koolle tulleet Ystävät voisivat osallistua mahdollisimman täydesti, olemme selättäneet maantieteelliset etäisyyksien ja kielierojen haasteet teknologian, kärsivällisten tulkkien ja Jumalan armon avulla. Olemme tästä kiitollisia. Ubuntu-hengen mukaisesti kaikki – ja erityisesti englanninkieliset – ovat tulleet haastetuiksi puhumaan hitaasti ja riittävän selkeästi, jotta tulkkimme voivat tehdä työnsä. Olemme kaikki myös kohdanneet haasteen löytää Hengen johdatuksessaa tasapaino puhumisen ja kuuntelemisen, toiminnan ja mietiskelyn, tekemisen ja vain olemisen välillä.
Ennen tätä kokousta 46 nuorta aikuista Ystävää kokoontui neljäksi päiväksi jakamaan keskenään kokemuksia, keskusteluja, pohdintoja, naurua, rukousta ja laulua. Yhdessä eläen nuoret aikuiset Ystävät tutkiskelivat, kannattelivat ja tanssivat yhtäläisyyksiensä ja eroavaisuuksiensa kanssa. Innostavana kehityskulkuna muodostettiin kahdeksan nuoren aikuisen maailmanlaajuinen komitea kaikista FWCC:n osastoista. Tämä kuvastaa myönteistä sitoutumista uuden yhteisöllisyyden tunteen ruokkimiseen. Tietoisina vastuunsa suuruudesta nuoret aikuiset Ystävät kutsuvat meitä kaikkia antamaan heille tukemme ja luottamuksemme.
Etelä-Afrikan vuosikokouksen ja FWCC:n Afrikan osaston paikalliset isännät(/emännät) ottivat meidät vastaan suurella lämmöllä ja ilolla. Eräs paikallinen Ystävä jakoi kanssamme eteläafrikkalaisen tervehdyksen ’sawubona’, joka tarkoittaa: ”Näen sinut, enkä vain sinua, vaan myös kaikki, jotka ovat tehneet sinusta sen, mikä olet”. Hän kertoi myös, kuinka kveekareiden yhteyteen tuleminen auttoi häntä uskomaan rotuerottelun jälkeiseen elämään.
Sekä virtuaaliset että paikalliset retket rikastuttivat ohjelmaamme. Retket ”Ihmiskunnan kehtoon” (The Cradle of Humanity) ja apartheid-museoon juurruttivat kokouksemme isäntämaamme Etelä-Afrikan käymän kivuliaan ja myrskyisän matkan kontekstiin. Meitä on inspiroinut isäntiemme henkinen kestävyys, joka on vahvistunut menneisyyden ja nykyisyyden kamppailuista ja joka vahvistaa meille, että Jumalan armosta olemme yhä täällä. Olemme yksi.
Yhdessä olemme rukoilleet, laulaneet, lämmitelleet auringossa, vilvoitelleet yön kylmyydessä ja tietysti puhuneet, puhuneet ja puhuneet vielä hieman lisää. Olemme etsineet Hengen johdattamia polkuja eteenpäin kunnioittaaksemme sitoumustamme kolmeen toisiinsa kietoutuneeseen polkuun: huolenpitoon luomakunnasta, historiallisen ja jatkuvan epäoikeudenmukaisuuden hoitoon sekä ruokkien Ubuntua. Esiin nousseet huolenaiheemme on taltioitu ja kudottu yhteen yhdeksi Kudelma-tekstiksi.
Tunnemme, että maailmassa on akuutti tarve transformativiselle työlle. Hiljainen ääni sisällämme kutsuu meitä myös pysähtymään ja kuuntelemaan syvästi toisiamme ja luomakuntaa. Jeremia (29:11-14) sanoo: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.”
Jumala on kanssamme. Olemme täällä. Olemme yksi.
Meidät on haastettu, ja monella meistä on kutsumus liittyä kveekarien maailmanlaajuiseen yhteistyöhön elääksemme kutsumustamme huolenaiheidemme eteen todeksi – ollaksemme, kuten George Fox sanoi, ”rohkeita totuuden vuoksi”. Toiset meistä taas keskittyvät paikalliseen yhteisöönsä. Opettelemme laajentamaan myötätuntoamme myös sitä kohtaan, keitä itse olemme, kohdatessamme niin omat särömme kuin kauneutemmekin.
Näkökulmien erot – toiset suuria, toiset pieniä – ovat tulleet selvemmin esiin, toisinaan kivuliaallakin tavalla. Jumalan siunauksella olemme pystyneet ratkaisemaan joitakin jännitteitä myötätuntoisten keskustelujen avulla, kun taas toiset ovat jääneet kannateltaviksi keskuuteemme. Emme silti ole lannistuneet.
Menneisyytemme ja nykyisyytemme muistuttavat meitä kyvystämme olla uskollisia ja rohkeita muutoksentekijöitä. Radikaalissa toivossa luotamme yhteiseen kykyymme ”tunnustaa, katua, hyvittää ja palauttaa” sekä työskennellä yhdessä kauniilla ja transformatiivisilla tavoilla. 2 Korinttilaiskirje 5:17 sanoo: ”Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle!” Tiedämme, että Jeesuksen kutsun kautta uuteen elämään ”kaikki tehdään uusiksi”. Jumalalla ei ole muita käsiä kuin meidän, ei muita jalkoja kuin meidän eikä muita huulia kuin meidän, joten jatkamme paremman maailman kuvittelemista mielessämme. Minä olen, koska sinä olet. Minä olen, koska me olemme. Näen sinut. Kuulumme toisillemme. Olemme yhä täällä. Olemme yksi.
George Foxin radikaali ja sitkeä kehotus tuoda Jumalan valtakunta kaikille elämämme osa-alueille oli kutsu sille, mitä hän sanoi ”uudeksi luomukseksi”. Olemmeko valmiita siihen, mikä on tulossa? Olemmeko valmiita tekemään sen, mitä meiltä vaaditaan uuden luomuksen synnyttämiseksi? Kuinka maailma muuttuu, kun elämme Ubuntua todeksi?
Palatessamme koteihimme rinnassamme uudistunut rakkaus kansainvälistä kveekariyhteisöämme kohtaan, Jumala siunatkoon välissämme olevan tilan, kun etsimme parempaa maailmaa koko Luomakunnalle. Tulkoon uusi luomus!
Jumalan rakkaudessa, radikaalin toiveikkaana
Simon C. Lamb, FWCC:n kirjuri, kaikkien maailmanlaajuiseen täyskokoukseen osallistuneiden puolesta
Kokouksen kudelma:
Ubuntun hengen eläminen todeksi
Johannesburgissa ja etänä
FWCC (Friends World Committee for Consultation, kveekarien kansainvälinen kattojärjestö)
Maailmanlaajuinen pääkokous 2024
Vuoden 2024 Ystävien maailmanlaajuinen täyskokous pidetään haastavassa maailmantilanteessa, jossa vallitsevat ilmaston lämpeneminen, ekosysteemien tuhoutuminen sekä historiallinen ja jatkuva epäoikeudenmukaisuus.
Ubuntun henki yhdistää meitä, kun kokoonnumme Etelä-Afrikassa ja verkossa.
Ubuntu viittaa syvään uskoon, arvoihin ja perinteisiin, joiden mukaan jokainen ihminen ansaitsee tulla tunnustetuksi, kunnioitetuksi ja kuulluksi, ja että me ihmisinä olemme kaikki toisistamme riippuvaisia.
Tänä aikana yhdessä olemme punoneet kauniin Kudelman keskusteluistamme ja kohtaamisistamme kansainvälisessä Ystävien kokouksessa.
Tunnustamme, että kokouksemme kolme teemaa – Ubuntu ja yhteisö, luomakunnan hoitaminen ja historiallisten ja jatkuvien epäoikeudenmukaisuuksien korjaaminen – ovat toisiinsa sidoksissa ja erottamattomia.
Tunnustamme rikkinäisyytemme ja tarpeemme Jumalan parantavalle voimalle. ”Sitoudumme antamaan elävän veden virrata kauttamme kun elämme paikallisesti ja laajassa maailmanlaajuisessa yhteisössä. Sitoudumme rakentamaan ’rauhaa, joka ylittää kaiken ymmärryksen’ avaamalla elämämme Valolle, joka ohjaa meitä jokaisella pienelläkin askeleella.” Tämä lupaus Kabarakin maailmankokouksessamme vuonna 2012, joka toistettiin Pisacissa vuonna 2016, on edelleen keskeinen perusta jatkuvalle oikean polun etsinnällemme ja sitoutuneisuudellemme.
Olemme kutsuttuja kohtaamaan sen saman syvällisen voiman, jonka varhaiset Ystävät kokivat, ja nimeämään surumme ilmastonmuutoksen ja ekologisen tuhon edessä. Kohtaamaan tuo pimeys, mutta kohtaamaan se Valon ja syvällisemmän rakkauden muodon kautta.
Ubuntun henki, yhteisön voima, voi myös ohjata meitä syventymään maailman kipuun ja traumaan ja kohtaamaan ilmastokriisin ja historiallisten epäoikeudenmukaisuuksien jatkuvat vaikutukset. Ilman oikeudenmukaisuutta – ilmasto-oikeudenmukaisuutta, rotuoikeudenmukaisuutta, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, taloudellista oikeudenmukaisuutta – ei voi olla todellista rauhaa.
Emme omista maailmaa, emmekä voi käyttää sen rikkauksia mielivaltaisesti. Olkaamme avoimia sille, miten Jumalan sysäykset liikkuvat kauttamme, käyttäen sekä uskoamme että käytäntöjämme, profetiaalista ja käytännöllistä.
Tunnemme myötätuntoa ja solidaarisuutta yhteiskunnan köyhimpiä kohtaan, jotka eloonjäämiskamppailussaan voivat myös vahingoittaa tätä luomakuntaa, jota niin arvostamme. Tunnustamme, että ekologinen tuho johtuu suhteettomassa määrin rikkaiden toiminnasta, ja siksi heidän on kannettava suurin vastuu myös ilmastotoimista. Tarvitsemme radikaalin ja transformatiivisen siirtymän kohti yksinkertaisuutta ja riittävyyttä kaikille.
Meidän on haastettava yritykset ja hallitukset, jotka eivät täytä kansainvälisiä ilmasto- ja biodiversiteettivelvoitteitaan.
Arvostamme QUNO:n, kveekarijärjestöjen ja muiden liittolaistemme tekemää työtä huolenaiheidemme eteen. Tuemme ja puolustamme niitä Ystäviä, jotka ryhtyvät suoraan väkivallattomaan toimintaan. Kutsumme Ystäviä kaikkialla maailmassa asettamaan etusijalle ilmasto- ja ympäristöoikeudenmukaisuuden, suunnittelemaan toimintaansa luomakunnasta huolehtimisen puolesta, kannustamaan ja antamaan uudistunutta voimaa radikaaleihin toimenpiteisiin sekä vaalimaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Laajentaessamme käsitystämme jumalallisesta ja ymmärrystämme Ubuntusta voimme sanoa:
”Olen olemassa, koska sinä olet, ja koska luomakunta on.”
Suremme yhdessä Jumalan kanssa historiallisten ja nykyisten epäoikeudenmukaisuuksien valtavia seurauksia. Tämä pitää sisällään kolonialismin, pakkosiirtojen, orjuuden, taloudellisen hyväksikäytön ja rasismin vaikutukset. Meidät on kutsuttu kyseenalaistamaan ja purkamaan sorron ja hajotuksen rakenteita, tunnustamaan vääryydet, haastamaan väärinkäsitykset valkoisten ylivallasta, hylkäämään löytöopit (Nk.löytöretkien ajan doktriini, jonka mukaan se Euroopan valtio, joka löysi ennen muita eurooppalaisia jonkin näille ennestään tuntemattoman alueen, sai ottaa sen haltuunsa.) tekemään sovintoa ja työskentelemään korjaavan ja retrospektiivisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Kveekariyhteisöissämme meidät on kutsuttu
olemaan esimerkkejä ja roolimalleja, jakamaan lahjojamme ja taitojamme, olemaan rohkeita, olemaan radikaalisti osallistavia ja juhlimaan moninaisuutta. Olemmeko kaikki valmiita vastaamaan näihin kutsuihin?
Paraneminen alkaa tarinoidemme jakamisesta, totuuden puhumisesta ja syvästä kuuntelemisesta. On totuuksia, joita on vaikea kuulla kveekareiden omasta osallisuudesta ja myötävaikutuksesta menneisiin ja nykyisiin epäoikeudenmukaisuuksiin. Meidän on rakennettava luottamus tai korjattava se. Rukoilemme, että pyrkiessämme tekemään oikein emme aiheuttaisi lisää vahinkoa. Saamme inspiraatiota Raamatusta ja kveekareiden arvoista – tasa-arvo, totuus, rauha ja oikeudenmukaisuus. Saamme toivoa kuulemistamme esimerkeistä, jotka ovat näyttäneet meille, kuinka tunnustaa, katua, hyvittää ja palauttaa.
Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää.
Vain tätä Herra sinulta odottaa:
tee sitä mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen.
Miika 6:8
Historiallisten ja jatkuvien epäoikeudenmukaisuuksien valossa suhteiden parantaminen ja korjaaminen on pitkä prosessi. Hyvä Paimen Jeesus, ole oppaamme. Kutsumme vuosikokouksia ja FWCC:a ottamaan tämän tehtävän vastaan. Kehotamme aloittamaan tutkiskelemalla omia kveekariyhteisöjämme sekä aloittamaan dialogin WWCC:n eri alueosastojen välillä; antamaan äänen niille, jotka ovat kärsineet; toimimaan yhdessä liittolaisten kanssa, kouluttamaan ja harjoittelemaan, sekä jakamaan raportteja Ystävien toimista eri puolilla maailmaa, jotta voimme oppia toisiltamme.
”…Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle! Kaiken on saanut aikaan Jumala, joka Kristuksen
välityksellä on tehnyt meidän kanssamme sovinnon ja uskonut meille tämän sovituksen viran.
2. Korinttolaisille 5:17-18
Ubuntussa on kysymys ykseydestä kaikessa moninaisuudessa. Moninaisuutemme rikastuttaa meitä ja tekee meistä elinvoimaisia: me kaikki olemme samanarvoisia ja rakastettuja Kristuksessa Jeesuksessa.
Maailman muuttamiseksi meidän on luotettava heihin, jotka ovat olleet epäoikeudenmukaisuuksista
kärsivien roolissa. Poistukaamme kolonialismin varjosta!
Sukupuoleen kohdistuva väkivalta ja patriarkaatti rikkoo elämistä Ubuntun hengessä. Seksuaalinen syrjintä ja epäyhtenäisyys asennoitumisessa seksuaaliseen moninaisuuteen pidättelevät meitä edelleen menemästä eteenpäin.
Meidän on tunnistettava ja nimettävä epäoikeudenmukaisuuden perimmäiset syyt maailmassa. Vasta
sitten voimme syvän ja rukouksentäyteisen kuuntelun kautta tehdä töitä niiden korjaamiseksi.
Kun olemme nimenneet ongelmat, meidän on kuunneltava Jumalan ääntä toisissa ja vasta sitten
puhuttava totuuttamme nöyrästi tavoilla, joilla muutkin voivat sen kuulla.
Ystävinä meidät on kutsuttu toimimaan maailmassa yksilöinä ja yhteisöinä… ’Mitä voit sanoa? Mitä voit tehdä?’ Olkaamme uskonyhteisö, joka eroaa tämän maailman valtakunnista – Pyhän Hengen työn kautta.
Meille muistutetaan rikkinäisyydestämme, ja Kristuksen henki haastaa meitä toimimaan tässä maailmassa.
Rukous
Rakkauden ja armon Jumala, olemme kauniita ja rikkinäisiä ihmisiä, jotka elävät kauniissa ja
rikkinäisessä maailmassa.
Tunnustamme, että olemme epäonnistuneet toistemme ja luomakunnan hoitamisessa. Uskovien yhteisönä pyydämme anteeksi, että olemme laiminlyöneet luomakuntaa ja laittaneet toisemme kärsimään vakavista epäoikeudenmukaisuuksista. Anna meille rohkeutta ja viisautta edetä rohkeasti. Anna meille voimaa etsiä anteeksiantoa toisiltamme, ja rakkautta ja rohkeutta kantaa sydämissämme sekä kipua että mahdollisuuksia. Pyydämme, että johdatat meidät uudelle matkalle kaikkien kanssaihmisten ja luomakuntasi olentojen kanssa Ubuntun hengessä.
Aamen
Huomautus: Termillä ”retrospektiivinen oikeudenmukaisuus”, siten kuin Mustien kveekareiden projekti (Black Quaker Project) sitä käyttää, ei ole samaa haastavaa merkitystä, joka sillä on joskus ollut apartheidin jälkeisessä Etelä-Afrikassa.