Suomen Kveekarien Uskonnollinen Seura järjesti yhteistyössä Rovalan setlementin kanssa 3.-4.10.2015 viikonlopputapahtuman Lapin jälleenrakentamisen 70-vuotisen muiston kunniaksi. Samalla Rovaniemellä juhlistettiin jokavuotista maailman kveekaripäivää.

Lapin sota kesti syyskuun puolivälistä vuoden 1944 loppuun ja sodan loppuvaiheessa jäljellä olivat tuhotut ja poltetut kylät, kaupungit, kodit, sairaalat, sillat ja saunat. Suomen aseveljeys saksalaisten kanssa vaikeutti kansainvälisen avun saamista Suomeen sodan jälkeen ja American Friends Service Committee (Amerikan Kveekareiden avustusjärjestö) oli ainoa järjestö, joka sai luvan Yhdysvaltojen hallitukselta suorittaa huoltotyötä Suomessa. Kveekarit pistivät pystyyn työleirejä yhteistyössä Suomen Huolto ry:n ja Suomen Punaisen Ristin Lapin paikallisosaston kanssa. Työleirejä järjestettiin Lapissa vuosina 1945 – 55; amerikkalaiset kveekarit olivat Lapissa vuosina 1945-47.

Viikonlopun kestäneeseen tapahtumaan otti osaa useita kveekaritoimijoita ja omien alojensa  asiantuntijoita. Kansainvälisten kveekarijärjestöjen AFSC (American Friends Service Committee ), QUNOn (Quaker United Nations), EMES (European and Middle East Section) edustajat muistojaan ja nykypäivän kokemuksiaan kveekarien kansainvälisestä avustustyöstä tänä päivänä.

Shan Cretin / American Friends Services Committee

 

Jonathan Woolley / Quaker United Nations Office

 

Marissa Johnson / Friends World Committee for Consultation, European and Middle-East Section

 

Työleireistä ja niiden seurauksena syntyneestä Viittakiven opistosta kertoi Viittakiven opiston entinen apulaisrehtori ja työleirikonkari Jorma Reinimaa.

 

Jonathan Lutz kertoi isänsä Howard Lutzin kokemuksiin ja arkistoihin nojaten työleireistä

 

Pentti Lemmetyinen kertoi Setlementtiliiton ja kveekareiden yhteisestä historiasta

 

Ruotsalainen Annika Holsing valotti Ruotsin kveekareiden osuutta työleireillä sekä näiden yhteistyötä Ruotsin setlementtiliikkeen kanssa.

 

Lapin yliopiston Feeniks-hankkeen tutkijat Anniina Koivurova ja Tiina Harjumaa avasivat osallistujille omaa kveekareihin ja kveekariuteen kohdistuvaa tutkimustaan

 

ja työleirien seurauksena syntyneen KVT ry:n toiminnasta kertoi järjestön puheenjohtaja Emmi Ruohonen.

 

Viikonlopputapahtumassa muisteltiin työleirien aikaansaamaa henkistä ja aineellista hyvää ja luotiin katsausta, mihin kaikkeen se on johtanut myöhempinä aikoina. Paitsi menneeseen, mukana oli myös katsanto tulevaan: minkälaista yhteistyötä Suomen kveekarit ja setlementtiliitto ja/tai muut yhteistyötahot voisivat tehdä tänä päivänä ihmisten hädän lievittämiseksi. Rauhantyötä ja yhdessä elämisen mallia tarvitaan edelleen, ei vähiten uusien kansainvaellusten kynnyksellä, pakolaisten ja maahanmuuttajien kohtaamisessa sekä kantaväestöä koettelevien yhteiskunnallisten murrosten aiheuttamien koettelemusten keskellä. Kveekareilla oli keskeinen osa Lapin jälleenrakennuksessa ja kansainvälisen yhteistyön ja rinnakkaiselon rakentamisessa Viittakiven opiston kautta. Kansainväliset kveekarijärjestöt ovat tunnettuja rauhantyöstään, humanitaarisesta avusta, työstä lapsisotilaiden kuntouttamisessa ja vankiloissa olevien naisten ja lasten aseman parantamisessa sekä kestävään kehitykseen suuntautuvista ponnisteluistaan kansainvälisen politiikan saralla.

Tapahtuman puheisiin pääsee tutustumaan edelleen videolla. Materiaali on kokonaisuudessaan katseltavissa Youtube-kanavalta