Ydinasekieltosopimus on tärkeä myös kveekareille

Suomen kristillinen rauhanliike (SKR) antoi vuoden 2021 rauhanpalkintonsa Elayne Whyte Gómezille, joka työskentelee Costa Rican ulkoasianministeriössä. – Tämä uutinen herätti uteliaisuuteni. Pieni suomalainen rauhanjärjestö löytää vuosittain palkittavan Costa Ricasta.

 

Siis Elayne Whyte on tehnyt jotain hyvin erikoista, jonka merkitys ulottuu Suomeen saakka. Tämä pitää paikkansa.

 

Hän on tehnyt merkittävän työn, että YK:n yleiskokous hyväksyi 2017 ydinasekieltosopimuksen. Sen puolesta äänesti lähes kaksikolmasosaa YK:n jäsenvaltioista.

 

Sopimus kieltää valtioita kehittämästä, testaamasta, valmistamasta, kuljettamasta, omistamasta ja varastoimasta ydinaseita tai uhkaamasta niillä. Se kieltää myös ydinaseiden sijoittamisen valtion alueelle sekä muiden maiden avustamisen tai rohkaisemisen näihin toimiin.

 

Ydinasekieltosopimusta on aktiivisesti ajanut kansainvälinen ydinaseita vastustava järjestö ICAN, jonka suomalainen aktivisti on ennen kaikkea Kati Juva. Vuonna 2017 järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon.

 

YK:n hyväksyntä ei riitä, vaan sopimus tarvitsi lisäksi vielä erikseen 50 maan hyväksynnän eli rafioinnin ja sitten 90 päivän kuluttua sopimus astui voimaan. Tämä tapahtui 22.1. 2021.

 

Suuri pettymys on ollut, että ydinasevaltiot eivät osallistuneet sopimuksen valmisteluun eivätkä ole allekirjoittaneet sitä. Suomi kuuluu tähän joukkoon, koska se myötäilee suuria ydinasevaltioita. Nyt ICANin ja ydinasevastaisten organisatioiden ja ihmisten työ jatkuu, että eduskunta ja presidentti Niinistö päättäisivät allekirjoittaa sopimuksen.

 

Ydinaseet ovat hirveä tuhoase, jonka vaikutus ulottuu aina moneen valtioon ja kohdistuu sotilaiden lisäksi siiviileihin ja luontoon.

 

YYdinasevastainen työ kuuluu myös kveekareille. Kveekarit ovat Rauhanliiton jäsenjärjestö ja Rauhanliitto kuuluu ICANiin. Muuten en itse tiedä, miten kveekarit ovat kansainvällisesti tässä työssä mukana – olisi hyvä selvittää.

 

Paavo Lounela

 

Ps. Kveekarit ovat Rauhanliiton jäsenjärjestö ja Rauhanliitto kuu


luu ICANiin.